lauantai 26. toukokuuta 2012

Oman maan mansikka

Pihaa rakennetaan täällä kovaa vauhtia... Tämän päivän urakkana oli mansikkamaa.

Taustaksi kerrottakoon vielä, että "tonttimme" on siis hehtaarin kokoinen vanha metsäpalsta, josta on aikoinaan raivattu noin 2/3 pelloksi. Etukäteen monet ihastelivat, että kylläpä tuohon pellolle onkin helppo rakentaa talo. Me oltiin ihan ihmeissään, että eikai me nyt sitä peltoa aiota "tuhlata" talon paikaksi. Tontille jäi siis iso pelto puutarhaksi ja vielä metsääkin talon ympärille. 


Penkkien muotoilua
En tiedä, menikö kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, mutta oman maan mansikkaa tulee varmaan jo tänä kesänä sen verran, että ainakin pojat saa maistiaisia :)

Lajikkeeksi valikoitui Polka, koska taimet saatiin näppärästi lahjoituksena naapurilta. Ainakin naapurissa nämä ovat menestyneet hyvin.

Aluksi heinää kasvava maa käännettiin, äestettiin ja jyrsittiin useampaan kertaan. Muotoilimme lapiolla 4 noin 8 metriä pitkää penkkiä, joiden päälle levitettiin mansikkakangas. Kankaaseen tehtiin reiät n. 30 cm välein, ja koska osasta penkeistä tuli sen verran leveitä, laitettiin niihin kaksi riviä mansikkaa.

Valmista mansikkamaata
Katekangas laitettiin koko maan kokoisena (siis myös penkkien väliin) ja käytävien kohtiin laitoimme painoksi salaojahiekkaa. Niihin voi myöhemmin lisätä jotain muuta katetta.

Mansikkamaan päälle rakennetaan myöhemmin marjojen kypsyessä (tai viimeistään ensi kesänä) vielä puukehikko, jonka päälle laitetaan rastasverkko. Tämä systeemi tehdään kuitenkin niin korkeaksi, että mansikkamaalla voi seistäkin välillä ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti