tiistai 31. toukokuuta 2016

Lapinakileija - sinikeltainen kaunotar

Ikuisesti Lapille sydämeni menettäneenä ei mikään voisi olla luontevampi akileijavalinta perennapenkkiini kuin lapinakileija. Tarinaa himmentää vain se, että ostin tuon puutarhurin suosituksesta vain sillä perusteella, että kaipasin jotain sinisävyistä.

Muutaman vuoden se on kitunut penkissä, mutta nyt kun muut kasvit yrittävät epätoivoisesti elpyä vaikeasta talvesta, akileija kukkiin komeammin kuin koskaan. Toki lapinakileijan aikainen kukintakin tekee sen, että huomiota kasvi saa osakseen joka tapauksessa.

Akileijaa ei suositella siirrettäväksi, joten sen paikka kannattaa valita huolella. Se ei ole kovin nirso kasvupaikkansa suhteen, mutta kaipaa aurinkoa tai puolivarjoa. Se on myös innokas risteytymään eli jos useampia akileijalajikkeita laittaa samalle alueelle, voi tuloksena olla aivan uudenlaisia kukkia. Tältä välttyy leikkaamalla pois kuivat kukat. Muutoinkin kukinnan jälkeen kasvin voi leikata alas, jolloin saa tilalle uusia lehtiä, jotka nekin ovat ihan kauniita perennapenkissä.

Esimerkiksi täältä löytyy mukavasti lisätietoa ja kuvia akileijoista. Ehkäpä innostus joskus kokeilemaan muitakin lajikkeita...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti