maanantai 22. huhtikuuta 2013

Ensi kesän suunnitelmia

Minulla oli vaikka mitä ideoita ja ajatuksia tälle keväälle ja osan olen tallettanut muistikirjaan myöhempiä vuosia varten. Pikkuiset apumiehet (1,5 vee ja 3,5 vee) toistaiseksi vielä vähentävät innostustani kokeilla mitään vaativia tai oudompia kasveja. Apulaisten kanssa on perinteisesti saatu kesäkukiksi portaille hankitut ruukkuorvokitkin hukutettua (ovat siis taivasalla, joten kastelua erityisesti viimekesänä riitti luonnostaankin...). Tänä vuonna ajattelin tehdä ruukkujen pohjalle reiät...jospa saataisiin kesäkukat kestämään edes juhannuksen yli ;)

Itsellänikin on enemmän innostusta kuin taitoa, mutta pidän sitä ensimmäistä tärkeämpänä ominaisuutena puutarhaharrastuksessa. Onnistumiseen vaikuttaa niin moni asia, että kuka tahansa voi onnistua.

Siementilaus tälle vuodelle on nyt kuitenkin tehty perinteiseen tapaan Isoäidiltä.

Tänä vuonna meillä yritetään kasvattaa:
- herneitä "Onward"
- kaskinauriita "Enon kanta"
- lanttuja "Gowrie"
- porkkanoita (nämä hankin nauhaversioina paikallisesta ruokakaupasta)

Köökipenkissä lisäksi mm:
- salaattia
- tilliä
- persiljaa
- basilikaa

Näiden lisäkti tietysti melkoinen määrä perunaa (lajike ei vielä tiedossa), sipulia (kelta-, puna- ja purjosipulia).

Lisäksi otamme osan pellosta pienimuotoiseen testiin: Puolen hehtaarin peltomme (= puutarhamme) on nimittäin ennen tähän muuttoamme ollut heinäpeltona. Talon rakentamisen aikaan se myrkytettiin kahteen otteeseen, mutta tästä huolimatta pääkasvina alueella on rönsyleinikki. Koska itse tykkään kaikesta luonnollisesta, kokeilemme hiesupitoisella maallamme myrkyn sijaan n. 150 m2 alueella maanparannuskasveja. Tilasin mm. veriapilan, hunajakukan, tuoksuapilan (persianapila), pellavan sekä herneen ja pavun siemeniä. Tästä aiheesta raportoin lisää myöhemmin, kunhan siemenet saadaan peltoon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti